Tacos el pollos & nwt:s nya karlstadsliv

I onsdags hade jag ett mycket intressant möte med Oskar Nyström och Marthe Hem från NWT:s nya lite mer urbana satsning Karlstadsliv som består av en grattistidning i tryck tio gånger per år med tillhörande webbplats med bloggar, webbtv och podcasts. 


Jag träffade Marthe den andra juli när jag blivit tillfrågad att uppträda på hennes event aerosol junkies på hotell plaza här i Karlstad. 

Vi klickade direkt med varandra och insåg snabbt att vi har sjukt många gemensamma nämnare och en delad passion för streetkultur överlag. 

Vi pratade lite lätt om livet och när vi kom in på mig och min kärlek till mat tog det inte lång tid innan hon föreslog att jag skulle börja blogga för karlstadsliv.

Jag nappade direkt på ideen och började planera maten som jag såklart ville imponera med i mötet med Marthe och redaktör Oskar Nyström angående min roll som matskribent för tidningen.

Som ni säkert förståt så lever jag ett relativt hektiskt liv och eftersom vi hade packmoppeturnenKrokstad Herrgård och jag kom hem från jobbet klockan 02:30 i tisdags efter att jag lagat mat till crewet och försett Dregen med bävershots i en (vad jag är helt säker på) ohälsosam fart så va jag helt slut när jag gick upp klockan 09.00 och skulle fixa lunch till mina nya potentiella kollegor.

Extravagant som jag gillar att vara så ville jag såklart bjuda på något lite extra både rent visuellt och smakmässigt. Jag bestämde mig för att göra kyckling tacos med nystekta majstortillas, bäde för att det är sjukt gott och för att min semester i Mexico med min älskade Jencine i vintras gav mig ett extra rum i hjärtevrån för just mexikansk mat.

En anledning till att jag valde just kyckling, förutom det faktum att det är världens bästa protein i träningssamanhang, är att jag inte hunnit använda mitt rotisserie i napoleongrillen och för att just en roterande kyckling i en överdimensionerad grill i ett helt löjligt utekök mitt i centrum, högt över resterande hustak ser helt galet ut i betraktarens ögon och jag är svag för att gå all in så fort jag får chansen (läs alltid).

Kycklingen kryddade jag enbart med salt och peppar innan jag satte den på spjutet och öste den med sitt eget fett under tiden den grillades tills den nått en innertemperatue på ca 65 grader. Det allra viktigaste när man jobbar med kyckling är att tänka på att brösten snabbt blir väldigt torra om man låter temperaruter sticka iväg uppåt.

Majsmjölet som heter maseca köpte vi med oss från Mexico tillsammans med vår charmiga lilla tortilla press består av majsen syrats med lime innan det förädlats till mjölet som egentligen bara behäver en skätt vatten och lite salt (och såklart en tortillapress) för att bli nybakade majstortillas. 

Mjölet är långt ifrån lättillgängligt i Sverige men finns att köpa på andele.se och jag länkar ett startkitt som förutom mjöl och press även innehåller en tortillavärmare som är det absolut bästa sättet att förvara dina tortillas medans du steker dom och förbereder det sista.

Majsbröden steker du med fördel i en gjutjärnsplatta och det är viktigt att förvara dom i en tortillavärmare eller en lindad handuk medans du steker resten och förbereder bordet då dom snabbt får en papersliknande karaktär annars.

Kyckling skar jag ner i mindre bitar och smakade av med salt, peppar, pressad lime och hackad koriander.

Mina kycklingtacos serverade jag även en salsa på avocado, tomat, lök, lime och koriander och en vitlökscreme fraiche. Så sjukt gott och så väldigt enkelt!

Jag får även passa på att tacka för ett otroligt fint möte, ny vänskap och nya arbetsrelationer. Tack Oskar Nyström och Marthe Hem! 

Nu dröjer det inte länge innan jag bloggar från Karlstadsliv istället!

RECEPT
4 personer 

Salsan:
1 tärnad avocado (jag tärnar halvorna i skalet och gröper sedan tärningarna med sked rätt ner i bunken)
1 hackad rödlök
1 hackad tomat (jag brukar alltid skala mina tomater)
1 riven/pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka hackad koriander
Juicen och cesten (skalet, finrivet av en citrusfrukt, vilket också är där smakbäraren vi förknippar med olika citrusar exklusive bara den syrliga delen sitter i form av oljor och essenser. Viktig här är att inte riva för mycket så att den vita delen av skalet kommer med som är väldigt bitter i smaken. Illustrerar tanken med en bild under receptet) av 1 lime.
Salt och peppar efter smak.

Blanda allt i en bunke och finjustera smakerna efter eget tycke.

Vitlökscreme fraiche:
2 dl creme fraiche
1 riven/pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar efter smak.

Blanda ihop och smaka av.

Tortillas:
3dl maseca
2dl vatten 
1 tsk salt
Blanda allt till en smet med köksassistent eller för hand, rulla små bollar en omkrets på ca 6cm, pressa dom med en bit smörpapper på vardera sida i pressen (så att dom inte fastnar där) och stek dom på hög värme tills dom får en gyllene färg på vardera sida.

Kycklingen:
1/2 grillad kyckling (färdiggrillad från affären fungerar såklart alldeles utmärkt)
1/2 pressad lime 
1/2 kruka hackad koriander 
salt och peppar efter smak

Plocka ner alternativt hacka kycklingen och blanda med kryddorna och limejuicen

Etiketter: mat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln