Mission Complete

Jag ser mig själv som pedant. Kanske inte sådär tvångsmässigt superpedant men jag har lite svårt att fokusera om mitt hem är stökigt. Det ska helt enkelt vara städat dit ögat når. I skåp och lådor har jag inga problem med ”strukturerat kaos.” Så länge jag hittar det jag ska ha. För jag tror att det är många som känner igen scenarion såsom:


- Älskling, var står mjölken?
- I kylskåpet.
- Nej, jag ser den inte.
- Men den står bakom yoghurten på andra hyllan.
- Vilken yoghurt? Menar du grädden?

- NEJ, DEN STÅR HÄR. BAKOM YOGHURTEN PÅ ANDRA HYLLAN.

- Jaha, där!


Man kan ju tolka detta fritt. Är det mannen som spelar på sin lathet eller är det kvinnans behov av att ha kontroll? Eller är det invanda mönster?
Jag har frågat mig många gånger om min pedanta sida enbart är ett kontrollbehov. Till viss del ja, men snarare en egenskap. För jag menar, när min mamma träffade Joakim för första gången så sa hon, -ja, du får passa dig för Jencine för hon är väldigt pedant. TACK, mamma!
Nu var ju jag tvungen att bevisa att det inte var lika farligt som mamma fick det att låta. För det finns en viss negativ laddning i att vara just pedant. Det handlar mycket om att inte kräva att andra i din omgivning, ska tänka precis som du och finna någon slags balans bland alla måsten. Jag känner mig tillfreds med vår uppdelning av sysslor. Men, det finns ett men. Om jag har storstädat hela lägenheten ena dagen och Joakim bestämmer sig för att fylla hela lägenheten med folk, hundar och musikprylar dagen därpå. Då får jag bita mig i tungan på riktigt. Vanligtvis så brukar jag hjälpa till att städa upp, för min egen skull. Så att jag slipper att gå slalom. 
Men efter det senaste bombnedslaget så tänkte jag om. Mission, hur ska jag få Joakim att städa på egen hand fortast möjligt? (Läs, utan att jag låter som en tjatig flickvän.) Nu är ju Joakim rätt pedant i sig, men vi kan väl säga att våra prioriteringar skiljer sig åt, ibland.

Så här har ni en lista på min strategi:
 

  • Ha tålamod, detta görs inte på en dag.
  • Ställ mjölken framför yoghurten så att mannen kan se den. Alltså, ställ fram dammsugaren mitt på golvet så att mannen måste kliva över. När han har gjort det tillräckligt många gånger så kommer han ifrågasätta sig varför den står där. För ni vet ju hur jobbigt det är för en man att ta fram en tung dammsugare ur städskåpet? Speciellt när skurmoppen liksom ramlar ut på köpet.
  • Se till så att tvättkorgen blir proppfull, då har ni försäkrat er om att hans underkläder börjar att ta slut. Här finns det dock två kategorier av män, vi har de som vänder ut och in på strumporna och vi har de som tvättar. Räkna med att de kan ta lite längre tid om ni lever med den första varianten. 
  • Nu har vi kommit till den viktigaste punkten. Mannen vill ha beröm för att de har städat. Så använd er av positiv förstärkning. För att de största misstaget man kan göra är att börja hacka på de sakerna mannen inte har gjort. Eller att han har utfört en uppgift på fel sätt (läs, ditt sätt.) Då kommer mannen känna att det han gör, aldrig duger. Mission complete! 
 

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-